„Dacă se ia șpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul și au lucrat toată viața lor la stat”

Publicat: 22/08/2015, 15:32

În interviul acordat gândul Alin Goga vorbește despre firme pentru care se fac caiete de sarcini „mănușă”, susținând că lucrurile sunt atât de evidente încât, dacă se uită într-un caiet de sarcini de la licitațiile organizate de CNADNR , poate preciza, cu o „probabilitate de 70-80%” care este firma care va câștiga contractul pentru execuția de lucrări. Întrebat dacă a sesizat faptele de corupție despre care vorbește și la Direcția Națională Anticorupție (DNA), el spune că a mers la DNA în calitate de martor și că „spre deosebire de alți colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal”.

Consideră că „este foarte important care va fi semnalul” care va fi dat de autorități în cazul dezvăluirilor pe care le face. „Dacă mie o să mi se întâmple ceva și o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, ‘ dom”ne, ai văzut, ce a pățit ăla, n-are rost, frate’. Este foarte important care va fi semnalul”, crede Goga.

Directorul afirmă că la nivelul companiei ilegalităție sunt cunoscute, dar sunt acoperite. „Sunt nenumărate exemple și nenumărate agenții de control și încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache și domnul Calmus Lucian( directori în CNADNR- n.r.) și au făcut rapoarte și au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depășește posibilitățile de stopare ale CNADNR-ului. Și tu știi lucrurile astea de ani de zile și nu faci nimic? Credeți-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate și complicitatea aia nu este pe ochi frumoși. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva”, afirmă Goga.

Cele mai importante declarații:

– Dacă se ia șpagă în CNADNR? Eu am informații de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul și care au lucrat toată viața lor la stat. Mai e o problemă. Au gestionat contracte care și-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe niște caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănușă, pentru anumite firme.

– Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini și pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câștigă un contract. Și vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câștige și s-a confirmat.

– În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depășește posibilitățile de stopare ale CNADNR-ului. Și tu știi lucrurile astea de ani de zile și nu faci nimic? Credeți-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate și complicitatea aia nu este pe ochi frumoși. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva.

– Nu pot să cred că, atunci când tu știi de ani de zile și nu iei nici o măsură, protecția e gratuită. Nu există protecție gratuită.

– Știu colegi de-ai mei care au fost chemați de acasă, erau președinți de comisie, astfel încât să dea contractul către o anumită firmă. Și alte contracte…Pentru că directorul general este Dumnezeu și nu îndrăznește nimeni să-i spună că face niște lucruri nelegale stă 7 luni cu un raport pe masă până se pierde finanțarea.

– Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga și nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariații respectivi au furat, apoi au pus banii la loc și sunt în continuare salariați.

– CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, își bate joc de tot ceea ce așteaptă oamenii.

Prezentăm mai jos interviul acordat gândul de Alin Goga, director adjunct de investiții la regionala din Craiova a CNADNR

Gândul: Recent ați făcut unele dezvăluiri privind fapte de corupție în CNADNR. Ce v-a făcut să vorbiți acum?

Alin Goga: Nu încerc să mă poziționez într-un erou sau într-un Făt Frumos sau într-un înger care acum a coborât pe pământ. Eu am încercat să fac niște lucruri care au ținut de mine, de-a lungul timpului, din interiorul companiei. M-am săturat să urlu în pustiu și să nu mă bage nimeni în seamă. Am făcut rapoarte, am făcut hârtii, le-am arătat cum ar putea să îmbunătățească niște lucruri, oamenii au râs în nas. Presa e singura care a reușit să schimbe lucruri din temelii. La politica de personal pe care o duce CNADNR-ul unde fiecare își angajează rudele pe cele mai bănoase posturi fără nici un fel de concurs, în condițiile în care avem mai puțin de 10% ingineri de drumuri, dar găsim toți fluturii exotici și toți papagalii….Să mă dea în judecată cine se simte atins. Asta intenționează conducerea. Să determine angajații să mă dea în judecată.

Eu am câștigat în instanță împotriva CNADNR. Se găsise un director care m-a detașat să fac afișe pentru roviniete. Au încercat să mă umilească, nu m-am dus, m-au dat afară și am câștigat in instanță.

CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, își bate joc de tot ceea ce așteaptă oamenii. Sunt acum în Grecia, am trecut granița din Bulgaria în Grecia pe la Kulata. Nu am recunoscut, față de cum era acum 3-4 ani. Veniți să vedeți ce înseamnă planeitate la autostradă. Îmi este rușine că lucrez în CNADNR când văd ce lucrări, ce rosturi de 2 lei pun (constructorii n.n.), ce planeitate de 2 lei și colegii mei recepționează în continuare lucrările știind că sunt proaste. Noi râdem de bulgari. Trebuie să ne fie rușine, am ajuns în urma lor.

Ați făcut acuzații foarte grave, privind fapte de corupție în CNADNR. Ați făcut rapoarte pentru a anunța aceste probleme? Ați mers la DNA pentru a le sesiza ce se întâmplă în CNADNR?

Eu am fost chemat în general ca martor. Spre deosebire de alți colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal. Sau nu m-a anunțat nimeni că am vreun dosar penal pentru fapte de corupție. Sunt unii care au 7-8 dosare penale și toți sunt în conducere, cred că nu este o întâmplare.

Se ia spagă în CNADNR pentru contracte? Aveți astfel de informații?

Dacă se ia șpagă în CNADNR? Eu am informații de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul și care au lucrat toată viața lor la stat. Mai e o problemă. Au gestionat contracte care și-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe niște caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănușă, pentru anumite firme, și eu cred că lucrurile acestea sunt în cercetare la DNA. O să se și probeze. Nu mai durează mult. CNADNR este, alături de Primăria Capitalei, instituția unde nu a desantat DNA-ul.

Când o să vină eu mă rog și dacă sunt vinovat mă duc și eu alături de colegii ceilalți, dar eu cred că o să scape de acolo doar șefii de serviciu. Până la șefii de serviciu trebuie mers, ca să fie făcută o schimbare majoră în CNADNR.

La fel este și în Romgaz, Transgaz, Transelectrica. Oamenii nu vorbesc pentru că le este frică, au rate și au copii. „Dom”ne, aș vorbi, dar mă dau ăștia afară”. Ei pot fi un exemplu pozitiv sau negativ. Dacă mie o să mi se întâmple ceva și o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, dom”ne, ai văzut, ce a pățit ăla, n-ar rost, frate. Este foarte important care va fi semnalul.

„Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini și pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câștigă un contract”

S-a tot vorbit că în companie se știe de la început care este câștigătorul la licitații.

Da, mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini și pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câștigă un contract. Și vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câștige și s-a confirmat. Acolo unde trebuie am confirmat.

Adică ați informat autoritățile?

Eu spun doar că mi-am făcut datoria. Cum prevede legea, atât cât pot eu și cât știu eu. Dacă o fac prost, să mă ierte Dumnezeu.

Cum arată schema clientelismului în CNADNR? Se poate vorbi de așa ceva?

Este un subiect care este atât de vast și mi-este greu să iau persoană cu persoană din CNADNR să trag așa, liniuțe, la anumite firme. Există o asemenea schemă. Au lucrat pentru anumite firme italiene ca și consultanți și apoi au ajuns consilieri ai directorului general. Firmele alea vă dați seama că vin la respectivul consilier care are grijă să li se facă plățile la timp și nu numai.

Ați spus recent că ați fost chemat la DNA.

Am fost la „România te iubesc”, pe 6 iunie, și după 3 zile m-au chemat la DNA. Despre Transalpina. M-au chemat ca martor: cum a pornit, cine a fost cel care a pornit Transalpina și cum a ajuns să se facă pe credit furnizor. Și am putut să duc niște hârtii astfel încât să ajutăm să se facă lumină.

„Întotdeauna protecția este pe bani. Te protejează cineva, dai ceva în schimb”

Ați vorbit de case de marcat „aduse de acasă” și angajați ce pleacă cu 8.000 de lei pe tură.

Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga și nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariații respectivi au furat, apoi au pus banii la loc și sunt în continuare salariați. Cred că oamenii se pot schimba, dar atunci când unii o fac de două ori, de trei de patru ori la rând, încep să mă îndoiesc că se mai schimbă. Și atunci dacă nu tai răul din rădăcină alții care sunt corecți zic ‘uite, ală nu a pățit nimic, ală pleacă 8.000 de lei pe tură”. Apoi pune banii înapoi, el având 1.100 de lei salariu. De unde a pus 9.000 de lei? Și îi lași în pace? Suntem la biserică, ală și-a recunoscut greșelile și îi iertăm dom”ne, că noi suntem popi.

Este vorba de stația de taxare de la Podul de la Fetești?

Sunt nenumărate exemple și nenumărate agenții de control și încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache și domnul Calmus Lucian și au făcut rapoarte și au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depășește posibilitățile de stopare ale CNADNR-ului. Și tu știi lucrurile astea de ani de zile și nu faci nimic? Credeți-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate și complicitatea aia nu este pe ochi frumoși. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva.

Bănuiți că are ramificații până la conducerea companiei?

Da. Nu pot să cred că – atunci când tu știi de ani de zile și nu iei nici o măsură – protecția e gratuită. Nu există protecție gratuită. Eu am făcut la facultate și criminologie, întotdeauna protecția este pe bani. Te protejează cineva, dai ceva în schimb.

Aceste rapoarte cu nereguli se cunosc doar acolo în companie sau doriți să le aduceți la cunoștința și altor autorități?

Depinde la ce autoritate, dacă tu știi că într-un orășel mic autoritățile este posbil să fie în mână cu cei care au soțiile acolo sau au niște frați, verișori acolo. Dacă o trimiți către o anumită instituție și stă doi ani blocată…Nu poți să faci lucrurile formal.

Se fac presiuni în companie pentru acordarea anumitor contracte către anumite firme?

Vă pot spune, și asta doar la nivel de bârfă, că știu colegi de-ai mei care au fost chemați de acasă, erau președinți de comisie, astfel încât să dea contractul către o anumită firmă. Și alte contracte…Pentru că directorul general este Dumnezeu și nu îndrăznește nimeni să-i spună că face niște lucruri nelegale, stă 7 luni cu un raport pe masă până se pierde finanțarea. Sunt un milion de moduri în care să îl carotezi, să îl faci să cedeze, să renunțe, să nu mai vină niciodată acolo.

Pe 28 august sunteți așteptat la Comisia de disciplina să probați acuzațiile pe care le-ați adus. Veți putea proba?

Dacă o să se vrea să se ia în seamă documentele, bine. Am niște îndoieli asupra unor persoane pentru că știu că sunt obediente față de directorul general. Dar până la urmă rămâne speranța în justiție. Sunt de formație jurist, am decența ca atunci când vorbesc să folosesc niște documente. E ca la procuratură, documentele provin de la ei.

Intenționați să mai mergeți la DNA, sau ce aveați de spus ați spus?

Dacă voi fi chemat și sunt lucruri pe care le știu, voi împărtăși. Numai teama endemică de DNA îi ține departe de …Este singurul lucru de care se tem.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Decembrie cu ninsori și crivăț! Meteorologii Accuweather anunță cum va fi vremea luna viitoare, în...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce este „paradoxul coastei”?